Müzemizin kalıcı sergi alanlarının ilki, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte başat hale gelen ‘iktisadi bağımsızlık’ idealini – tematik ve kronolojik başlıklarla – anlatan bölümdür. Müze’ye adını veren bu sergide, ülkenin ekonomik bağımsızlık programı, Türkiye İş Bankası’nın bu amaç doğrultusunda üstlendiği görevler eşliğinde anlatılıyor. Zemin katta yer alan sergi, milli bir bankanın doğuşunu hazırlayan tarihsel süreçlere bağlı olarak İş Bankası’nın kuruluşu, ilk on yılında kazandığı ivme, sanayi kollarındaki yatırımları, diğer sektörlerde etkin olan iştirakleri, ilk yurtdışı şubeleri gibi başlıklardan oluşuyor.
Atatürk’ün 22 Ekim 1929 tarihinde binayı ziyaretinde fotoğrafının çekildiği ilk İdare Meclisi salonu olan Mavi Salon, 1956 yılında dekore edilip bugün de Banka’nın Yönetim Kurulu toplantılarına ev sahipliği yapan Büyük Toplantı Salonu ve Banka’nın ilk Genel Müdürü Celal Bayar’ın makam odası gibi tarihi dokusu korunmuş alanlar birinci katta yer alıyor. Ayrıca bu katta, kuruluşundan bugüne Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürlük binaları anlatılıyor.
Müzenin ikinci katında; Bankanın geçmişten bugüne iletişim faaliyetleri ve toplumsal yaşama katkıları yer alıyor. Kurulduğu tarihten itibaren reklamları aracılığıyla geniş kitlelere hitap eden Türkiye İş Bankası’nın, yıllar içinde reklamlar aracılığı ile topluma verdiği mesajlar “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” başlıklı kalıcı sergisinde bir araya geliyor. Tek tek ve toplu gösterimlerde yüzlerce reklam filmi ve basılı işin yanında 60 kadar özgün nesnenin izlenebildiği sergide, yıllar içinde geliştirilen mecralar, sektörün duayenleriyle ilgili ayrıntılar ve teknoloji kullanımının farklı dönemlerine ışık tutan uygulamalar da bulunuyor. Katın diğer kısımlarında ise kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, 1956 yılında Hasan Âli Yücel tarafından kurulan ve o tarihten itibaren ülkenin yayın hayatına büyük katkıları bulunan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, eğitim alanında yapılan yardımlar, TEMA Vakfı ile ortak yürütülen projeler, arkeolojik kazı çalışmalarının desteklenmesi ve İş Sanat temaları sergileniyor.
Müzenin bodrum katında, “Müşterinin Kalesi” olarak adlandırılan Kiralık Kasa Dairesi de ziyaretçileri ağırlıyor.