Skip to content Skip to footer

Ziyaretinizi Planlayın

Ücretler ve Ziyaret Saatleri

Saatler

Salı - Pazar

10.00 - 18.00

Ulaşım

Müze Eminönü ve Sirkeci’de yer alan vapur ve motor iskelelerine, Eminönü tramvay durağına, Sirkeci Marmaray durağına, Eminönü otobüs duraklarına yürüme mesafesindedir. Müzemize toplu taşıma ile gelinmesi önerilir.

Müzemizin otoparkı bulunmamaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi
kararınca Müzenin de içinde bulunduğu Fatih İlçesi, Eminönü Bölgesi yayalaştırma projesi kapsamındadır. Hafta içi ve hafta sonu olmak üzere saat 10.00-20.00 arası araç girişi yapılması mümkün değildir.

İletişim

Mutluluk

Türkiye İş Bankası Müzesi


Atölye

Kalıcı Sergi

Türkiye İş Bankası Müzesi, Banka’nın 100. yılına özel hazırlanan yeni kalıcı sergisini 23 Ağustos 2024’te ziyarete açtı. Sergi, İş Bankası’nın bir asırlık tarihini belgeler, fotoğraflar ve filmlerle, çağdaş bir sergileme düzeninde ziyaretçilerle buluşturuyor. İki katlı binanın giriş katı Banka’nın kuruluşu ve gelişim yıllarına odaklanırken üst kat ağırlıkla teknolojik dönüşüme, günümüz bankacılığına ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerine yer veriyor. Bodrum kat ise şube döneminden kalma, 1928 yılından 2004’e dek kullanılan kasa daireleriyle ziyaretçiyi gizemli bir yolculuğa çıkarıyor.

İktisadi Bağımsızlığın Bankası adlı ilk bölüm İş Bankası’nın kuruluş öyküsünü anlatırken, İş Bankacısı bölümü kısıtlı olan insan sermayesinin dönüşümünü özetliyor. Büyüme Sermaye Tasarruf kısmı kumbaranın hız verdiği tasarruf kampanyalarını ve Banka’nın Anadolu’ya geniş bir şube ağıyla yayılması anlatılıyor. İştiraklerin Bankası ise sınai kalkınmada İş Bankası’nın rolünü ve üstlendiği görevleri ziyaretçinin ilgisine sunuyor.

Müze’nin üst katında ise hem bankacılık alanında hem de gündelik hayatta deneyimlenebilen teknolojik dönüşüm izlenebiliyor. Eskiden bankacılık nasıl yapılıyordu; yazı ve hesaplamalarda kullanılan daktilolar, hesap makineleri nasıl bir teknik evrim geçirdi gibi sorulara Müze koleksiyonundaki parçalar üzerinden yanıt veriliyor. İlk bilgisayarlar ve bilgi işlem merkezleri yine bu bölümde anlatılıyor. Türkiye İş Bankası’nın ilklerin bankası olma misyonuyla hayatımızın bir parçası haline getirdiği Bankamatik ile başlayan, günümüzde İşCep öncülüğünde devam eden dijital hizmet sunumu da yine bu bölümde ziyaretçiyle buluşuyor.

Süreli Sergi

Türkiye İş Bankası Müzesi’nin, içinde bulunduğu binanın birinci katına yayılmış koleksiyonundan oluşan kalıcı sergisi yıl boyu ziyarete açıktır.

Müzenin giriş katı, süreli sergilere ev sahipliği yapar.

Müzenin hazırlık sürecinde, 1924’ten bu yana Türkiye’nin dört bir köşesinde biriktirilen, toplumsal ve iktisadi hayatı yansıtan belge ve fotoğraflar, farklı dönemlere ait daktilo, hesap makinesi gibi bankacılık aletleri, kumbara, promosyon malzemeleri, reklam filmleri gibi İş Bankası’na özgü materyaller toplanarak restore edilmiş ve korumaya alınmıştır.

Üç katlı Müze’nin birinci ve bodrum katlarında Müze’nin kalıcı sergisi yer almaktadır.

Kalıcı sergi, binanın üst katındaki birinci salondan başlar. Birbirini takip eden sekiz salon boyunca; kuruluş, kumbara ve tasarruf, iştirakler ve büyüme, reklam ve tanıtım, yurtdışı şubeleri ve teknoloji temaları çerçevesinde İş Bankası’nın Cumhuriyet’le yaşıt tarihinin kısa bir özeti kronolojik olarak ziyaretçiye aktarılır. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Banka’nın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için de özel bir salon bulunur.

Kalıcı sergi, bodrum katta devam eder. Bankalarda çok az sayıda, yetkili çalışanın girebildiği ana kasa dairesi ve müşteri kullanımına açık kiralık kasa dairesi, Müzede gezi alanı olarak kurgulanmış olup bu iki kasayı bağlayan koridorda ışıklar ve seslerden oluşan bir enstalasyon yer alır.

Sanal Sergiler

İSTİKLAL SERGİSİ

İFTİHARLA SUNAR

KUMBARA

Günümüzde Türkiye İş Bankası Müzesi olarak hizmet veren İş Bankası’nın tarihî Yenicami binası, 23 Eylül 1892’de İstanbul Postanesi olarak mimar Yovan Kastoryadis tarafından inşa edildi. 1909 yılında Sirkeci’deki Büyük Postane’nin hizmete girmesiyle Yenicami binası, faaliyetlerini paket postanesi olarak sürdürdü.

1923 yılında binanın mülkiyeti İtibar-ı Milli Bankası’na geçti. 1927’de bu bankanın Türkiye İş Bankası’na iştirakiyle bina da İş Bankası’na devredildi. Birleşmenin ardından iki bankanın İstanbul şubeleri 20 Şubat 1928 tarihi itibarıyla Yenicami binasında tek bir şube olarak hizmet vermeye başladı. Bu süreçte yapıya yeni bir kat eklendi, yurt dışından kasa daireleri getirildi ve Kenan Yontunç tarafından yapılan Atatürk büstü binanın görkemli merdivenlerine yerleştirildi.

İş Bankası’nın en önemli şubelerinden biri olan ve 1950’li yıllardan itibaren Yenicami Şubesi olarak adlandırılan bina, 2004 yılına kadar şube olarak hizmet verdi. 2005 yılında binanın müzeye dönüştürülmesi için restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon sürecinde yapıyı hafifletmek amacıyla 1950’lerde eklenen katlar kaldırıldı. İçindeki orijinal mobilyalar ve şube yerleşimi olduğu haliyle muhafaza edildi, ana kasa ve kiralık kasa daireleri sergilemeye açılmak üzere düzenlendi. Bina, 14 Kasım 2007’de Türkiye İş Bankası Müzesi olarak ziyarete açıldı.

Koleksiyon & Bağış

Müzemizin koleksiyonu, Banka’nın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve Banka’daki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesne, belge ve görsel-işitsel malzemelerden oluşur. Müzede farklı dönemlere ait daktilolar, muhasebe ve hesap makineleri, kumbaralar, damga ve mühürler, promosyon malzemeleri, çeşitli iletişim ve teknoloji araçları, büyük servis kasaları gibi nesneler sergilenir. Ayrıca sabit halde bulunan eski banka bankoları, ana kasa ve kiralık kasa daireleri de ziyaretçinin erişimine açıktır. Poliçeler, makbuzlar, tahsilat fişleri, kasa fişleri, hisse senetleri, çekler, banka cüzdanları gibi bankacılık hizmetlerine ilişkin belgeler; toplumsal ve iktisadi hayatı yansıtan belgeler; gazete reklamları, reklam afişleri, kartpostallar gibi tanıtıma yönelik malzemeler; fotoğraflar, resimler, eski mimari plan ve projeler ile çeşitli konularda yapılmış pek çok film Türkiye İş Bankası arşivini oluşturuyor. Müze, bankacılık kurallarını gözeterek, bu arşivi geçici ve kalıcı sergileriyle ziyaretçileriyle paylaşıyor. Müzemiz, ağırlıklı olarak Türkiye İş Bankası tarihine ait koleksiyonlarla oluşturulmuştur. Bu çerçevede müzemize bağışlayacağınız nesne ve belgeler, Müze koleksiyonunu, sergilenen belge ve nesneleri zenginleştirecek, en sağlıklı ve güvenli biçimde yarınlara aktarılacaktır. Bağışlarınız için detaylı bilgiye tibm.atolye@issanat.com.tr adresine e-posta göndererek  ulaşılabilir.

Geçmiş Sergiler