Okul Gruplarına Atölyeler
İktisadi Bağımsızlık Müzesi
Eğitim
Müzemize toplu taşıma ile rahatlıkla ulaşılabilir. Müze Ulus Meydan’daki otobüs duraklarına ve Ulus Metro durağına yürüme mesafesindedir.
İktisadi Bağımsızlık Müzesi
Eğitim
Müzemizin kalıcı sergi alanlarından ilki, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte başat hale gelen “iktisadi bağımsızlık” idealini –tematik ve kronolojik başlıklarla– anlatan bölümdür. Müze’ye adını veren bu sergide, ülkenin ekonomik bağımsızlık programı, Türkiye İş Bankası’nın bu amaç doğrultusunda üstlendiği görevler eşliğinde anlatılıyor. Zemin katta yer alan sergi, milli bir bankanın doğuşunu hazırlayan tarihsel süreçlere bağlı olarak İş Bankası’nın kuruluşu, ilk 10 yılında kazandığı ivme, sanayi kollarındaki yatırımları, diğer sektörlerde etkin olan iştirakleri, ilk yurt dışı şubeleri gibi başlıklardan oluşuyor.
Atatürk’ün 22 Ekim 1929 tarihinde binayı ziyaretinde, fotoğrafının çekildiği ilk İdare Meclisi olan Mavi Salon, bugün de İş Bankası’nın Yönetim Kurulu toplantılarına ev sahipliği yapan Büyük Toplantı Salonu ile bankanın ilk Genel Müdürü Celal Bayar’ın makam odası gibi tarihî dokusu korunmuş alanlar birinci katta yer alıyor. Ayrıca bu katta, kuruluşundan bugüne Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürlük binaları anlatılıyor.
Müze’nin ikinci katında yer alan “İstikbalinizin Emniyeti Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi; Türkiye İş Bankası’nın 100 yıllık tarihi boyunca ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine sağladığı katkıları anlatan sergi, bankanın kuruluşundan itibaren eğitim, çevre, girişimcilik, sürdürülebilirlik ve kültür-sanat alanlarında gerçekleştirdiği önemli sosyal sorumluluk projelerine odaklanıyor.
Müze’nin bodrum katında, “Müşterinin Kalesi” olarak adlandırılan Kiralık Kasa Dairesi de ziyaretçileri ağırlıyor.
Türkiye İş Bankası’nın 100. Yıldönümüne özel olarak hazırlanan “İstikbalinizin Emniyeti – Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır Sergisi, Banka’nın kuruluşundan bu yana ana faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal katkı misyonuyla hayata geçirdiği eğitim, çevre, bilim, spor, kültür sanat ve girişimcilik alanlarındaki çalışmaları zengin bir içerikle izleyiciye sunuyor.
Müzenin 2. katında yer alan sergi, İş Bankası’nın geçmişten günümüze dek sürdürdüğü güçlü sosyal sorumluluk projeleriyle başlıyor. “En Büyük Yatırımımız Geleceğe” sloganıyla eğitim kurumlarıyla hayata geçirilen iş birlikleri, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” yaratmak adına sürdürülen faaliyetler, “Büyük Hayalleri Olan Girişimciler Buraya” başlığı altında toplanan projeler, zengin yazılı ve görsel içeriklerle anlatılıyor. “Dünya Bizim Gelecek Bizim” başlıklı bölümde İş Bankası’nın sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde ülkemizdeki ormanların ve denizlerin korunması, tarımsal üretimin yüksek teknolojik sistemlerle desteklenmesi ve Banka’nın geleceğe yönelik taahhütleri görülüyor.
Serginin ana bölümlerinden biri de Banka’nın 1956 yılından bu yana Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile sürdürdüğü yayıncılık faaliyetleri, 2000 yılından bu yana İş Sanat markası altında hayata geçirdiği sahne sanatları ve plastik sanatlar alanındaki etkinlikleri, kültürel miras ve arkeoloji projeleri ile müzecilik alanlarında ülkemizin kültür sanat hayatına verdiği büyük destek anlatılıyor.
1930’lu yıllarda milli güreşçilerin desteklenmesi ile başlatılan spor desteklerini günümüzde Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi sponsorlukları ile sürdüren İş Bankası’nın spora verdiği desteğin tarihi ve ikinci yüzyıla taşıma vizyonu da serginin ana bölümlerinden birini oluşturuyor.
Sergi ayrıca ziyaretçileri bir asırlık tarihi boyunca kendini zamanın akışına göre güncelleyen bir markanın reklam yolculuğuna davet ediyor. 1924 yılında başlayan ve sonraki yıllarda çeşitlenip gelişerek taşıdığı mesajlarla yaratıcılığı buluşturan reklamlar, Banka’nın ve reklamcılığın erken dönemini nadir bulunur bir zenginlikle belgeliyor.
Türkiye İş Bankası’nın kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle, kamusal bir armağan olarak, İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin dördüncü katında Atatürk Kütüphanesi kuruldu.
Atatürk, Milli Mücadele, Cumhuriyet Tarihi, İktisat Tarihi ana konuları başta olmak üzere 4.000’in üzerinde basılı kaynak, 29.000’in üzerinde e-kitap, Türkçe ve yabancı dillerde 7.000’in üzerinde süreli yayın, 2.500 akademik dergi ve Osmanlıca yayınların da dahil olduğu 45.000 belgelik muhtelif veri tabanları; okuma ve toplantı salonları ile öğrencilerin, akademisyenlerin ve araştırmacıların hizmetine sunuldu.
Mimar Guilio Mongeri tarafından tasarlanan İş Bankası Üçüncü Genel Müdürlük binası, kasa dairelerinin yer aldığı bodrum kat ve zemin üzerinde dört kat olarak inşa edilmiş olup ikizkenar üçgen bir plan üzerine oturur. Binanın girişindeki mukarnaslı kolonlar, Osmanlı sivri kemerleri ve üzerindeki floral bezemeler ulusal mimari akımını vurgular.
Dışarıdan katlara bakıldığında zemin, ara üç kat ve en üst kat olarak bölümlenen bina Rönesans üslubunu taşırken, cephedeki Banka ismi ve girişin üzerindeki gölgelik Art Nouveau tarzına yaklaşır. Oval biçimde tasarlanan ana holün üstünde yer alan vitray hem holün hem de üst katın daha aydınlık olmasını sağlar. Vitrayda, elinde gücü temsil eden yılanlı asası, başında ve ayaklarında hızına gönderme yapan kanatlarıyla mitolojide para ve ticaretle ilişkilendirilen Hermes tasviri yer alır. Vitrayda, İtalyan sanatçılar Salvatore Corvaya ve Carlo Bazzi’nin ortak şirketi olan “Corvaya e Bazzi” imzası yer alır.
1976 yılında Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü’nün Kavaklıdere’deki “Gökdelen”e taşınmasının ardından bina uzun yıllar Eğitim Müdürlüğü ve Ankara Merkez Şube olarak hizmet vermiştir. 2 Mayıs 2019 tarihinden bu yana ise, başkentin simge yapıları arasında yer alan tarihi bina ülkenin iktisadi bağımsızlığının ve kalkınma sürecinin belge ve hatıralarına ev sahipliği yapmak üzere “İktisadi Bağımsızlık Müzesi” olarak hizmete sunulmuştur.
İktisadi Bağımsızlık Müzesi Koleksiyonu, Türkiye İş Bankası’nın kuruluşundan başlayarak Erken Cumhuriyet Dönemi boyunca bankacılığın dönüşüm evrelerini yansıtan ve bankadaki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan kasa, daktilo, hesap makinesi, kumbara, mühür, promosyon malzemeleri gibi nesneler ile bankanın çeşitli dönemlerine ait, çekler, makbuzlar, fotoğraflardan oluşan bir koleksiyondur.
Müzemiz, ağırlıklı olarak Türkiye İş Bankası tarihine ait koleksiyonlarla oluşturulmuştur. Sizlerin bağışlarıyla Müze koleksiyonunu, sergilenen belge ve nesneleri zenginleştirmek ve bunları en sağlıklı ve güvenli biçimde yarınlara aktarmak Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin birincil görevleri arasındadır.
Detaylı bilgiye ibm.atolye@issanat.com.tr adresine e-posta göndererek ulaşılabilir.