Skip to content Skip to footer

İş Sanat A.Ş. Hakkında

1924 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türkiye İş Bankası, toplumsal gelişimin kültür ve sanat ile desteklenmesi gerekliliğiyle, kurulduğu günden itibaren bu amaca yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 100. yılında Türkiye İş Bankası’nın müzik, sahne sanatları, plastik sanatlar, tarih, müzecilik ve arkeoloji alanlarında yürüttüğü sayısız faaliyet, İş Sanat markası altında hayata geçiriliyor. 

Sahne Sanatları

Klasik müzik, caz ve dünya müziği, yerli projeler, dans gösterileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan İş Sanat, 2000 yılından bu yana sanatseverleri İş Kuleleri Salonu’nda ağırlıyor. Müzik ve tiyatroyu birleştiren çocuk oyunları, genç yeteneklere sahne alma fırsatı tanıdığı Parlayan Yıldızlar konser serisinin yanı sıra şiir ve hikâye dinletileri ile her sezon zengin bir program sunuyor. Ayrıca, İş Kuleleri Salonu girişinde bulunan Kibele Çeşmesi Heykeli önündeki açık alanda “Cuma İş Çıkışı” konserleri ile de müzik severler ile buluşuyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi

2007 yılında İstanbul Eminönü’nde, Yenicami Şubesi’nin tarihi binasında açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, kurum tarihinin yanı sıra Cumhuriyet’in iktisadi tarihini, bankacılığın gelişme aşamalarını Türkiye İş Bankası koleksiyonunda yer alan çeşitli fotoğraf, belge ve objelerle anlatıyor. Müze; kurum tarihi sergisi, iki kasa dairesi ve süreli sergi alanından oluşuyor. Açıldığı günden bu yana ülkemizin ve Banka’nın tarihine dair çok sayıda süreli sergiye de ev sahipliği yapan Müze, Banka’nın 100 yıllık öyküsünü anlatan “İş’in 100 Yılı” kalıcı sergisi ile geniş bir koleksiyonu 2024’ün Ağustos ayında ziyaretçilerle buluşturdu.

İktisadi Bağımsızlık Müzesi

Ankara Ulus’ta bulunan ve Türkiye İş Bankası’nın üçüncü genel müdürlük binası olarak uzun yıllar hizmet veren tarihi yapı, 2019 yılından bu yana İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzede ziyaretçileri karşılayan tarihi şube canlandırmasının yanı sıra Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren ülkemizin iktisadi bağımsızlık yolunda attığı büyük adımların anlatıldığı kalıcı sergi ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze’nin 2024 yılında açılan süreli sergisi “İstikbalinizin Emniyeti Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” bankanın kuruluşundan itibaren eğitim, çevre, girişimcilik, sürdürülebilirlik ve kültür-sanat alanlarında gerçekleştirdiği önemli sosyal sorumluluk projelerine odaklanarak 100 yıllık tarihini anlatıyor. Müze; farklı katlarında yer alan Türkiye İş Bankası Atatürk Kütüphanesi ve Ankara Sanat Galerisi ile farklı kitlelere hitap ederken, Ankaralı sanatseverlere eşi görülmeyen çeşitlilikte bir kültür sanat merkezi sunuyor.

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi

Türkiye İş Bankası, 29 Ekim 2023 tarihinde Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ni ziyarete açarak Cumhuriyetimizin 100.yılına unutulmaz bir armağan sundu. İstiklal Caddesi’nde uzun yıllar Türkiye İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren ve 2023 yılında Müze olarak restorasyonu tamamlanan tarihi bina, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’na ev sahipliği yapıyor.

Türkiye İş Bankası’nın 1939’da açılan ilk devlet resim heykel sergisinden aldığı 3 resimle başlattığı, bugün 2.700’ü aşkın parçadan oluşan koleksiyonda Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya Türk sanat tarihine ismi geçmiş pek çok sanatçının eseri bulunuyor. Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu, ülkemizin en geniş ve en zengin özel koleksiyonlarından biri olarak biliniyor. Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin ilk sergilerinde bu koleksiyondan seçilen 600’e yakın eser yer alıyor.

Plastik Sanatlar

Türkiye İş Bankası, plastik sanatlar alanındaki üretimi desteklemek üzere yıllar içerisinde Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak çeşitli illerde galeriler açmış, kapatmış, sonra yenilerini açmış, Türkiye’nin, hatta Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde sergiler düzenleye gelmiştir. Hali hazırda İstanbul’da İş Kuleleri’nde İş Sanat Kibele Sanat Galerisi 2001 yılından bu yana, Ankara’da Ulus’ta bulunan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi ise 2019 yılından bu yana sergilerini sürdürüyor.

2001 yılında Ivan Ayvazovski’nin 100. doğum yılı vesilesiyle gerçekleştirilen “Denizler, Düşler ve Şehirler” başlıklı sergi ile açılan Kibele Sanat Galerisi, kuruluşundan günümüze Türk plastik sanatlar tarihinin önde gelen isimlerinin retrospektif sergileri ile özgün tematik sergilere yer veriyor. 

İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin üçüncü katında yer alan Ankara Sanat Galerisi’nde ise Kibele Sanat Galerisi’nden yolu geçen usta sanatçıların yanı sıra Ankaralı sanatçıların sergileri de sanatseverler ile buluşuyor.

Türkiye İş Bankası Atatürk Kütüphanesi

Ülkemizin ve Türkiye İş Bankası’nın kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına açılan Türkiye İş Bankası Atatürk Kütüphanesi Türkiye İş Bankası’nın 100. Kuruluş yıldönümü olan 26 Ağustos 2024 tarihinde hizmete girdi.

İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin dördüncü katında yer alan bu halka açık ihtisas kütüphanesinin seçkisi, Atatürk, Millî Mücadele, Cumhuriyet Tarihi, İktisat Tarihi ana konuları başta olmak üzere Atatürk’ün okuduğu ve yazdığı kitaplar ile Atatürk’ten bahseden kitaplardan oluşuyor. Hali hazırda 4 binin üzerinde basılı kaynağın bulunduğu kütüphanedeki ortak kullanıma açık bilgisayarlardan ve ücretsiz internet bağlantısı ile şahsi bilgisayarlardan dijital kaynaklara ulaşabiliyor; 29 binin üzerinde e-kitap, Türkçe ve yabancı dillerde 7 binin üzerinde süreli yayın, 2 bin 500 akademik dergi ve Osmanlıca yayınların da dâhil olduğu 45 bin belgelik arşiv içeren muhtelif veri tabanları kullanıcılara sunuluyor.

Kullanıcı alanlarının üçe ayrıldığı Türkiye İş Bankası Atatürk Kütüphanesi, 47 kişilik genel okuma salonu, 12 kişilik toplantı odası ve 16 kişilik çok amaçlı salonu olmak üzere toplam 75 kişilik kapasiteye sahip.

İş Sanat’a uzaktan erişim

İş Sanat, gerek sahnede gerekse müzedeki fiziki etkinliklerinin yanı sıra tamamen dijitale özel konserler, okuma tiyatroları ile çocuk etkinlikleri ve özgün içeriklerle YouTube ve sosyal medya platformları üzerinden de faaliyetlerini sürdürüyor. Konser yayınlarından koleksiyon, müzecilik ve arkeoloji alanındaki özgün içeriklere, belgesellerinden podcastlere kadar çeşitlilik gösteren faaliyetleri ile fiziken buluşamadığı sanatseverlere yepyeni ufuklar sunuyor.