HAKKIMIZDA

1924 yılında Atatürk tarafından kurulan Türkiye İş Bankası, toplumsal gelişimin kültür ve sanat ile desteklenmesi gerekliliğiyle, kurulduğu günden itibaren bu amaca yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye İş Bankası’nın müzik, sahne sanatları, plastik sanatlar, tarih, müzecilik ve arkeoloji alanlarında yürüttüğü sayısız faaliyet, İş Sanat markası altında hayata geçiriliyor.

Klasik müzik, caz ve dünya müziği, yerli projeler, dans gösterileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan İş Sanat, 2000 yılından bu yana sanatseverleri İş Kuleleri Salonu’nda ağırlıyor. Müzik ve tiyatroyu birleştiren çocuk oyunları, genç yeteneklere sahne alma fırsatı tanıdığı Parlayan Yıldızlar konser serisinin yanı sıra şiir ve hikâye dinletileri ile her sezon zengin bir program sunuyor. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar ile birlikte dijital bir sezon da hayata geçiren İş Sanat, sahne sanatları programını hibrit bir yaklaşımla sürdürüyor. Ayrıca, İş Kuleleri Salonu girişinde bulunan Kibele Heykeli önündeki açık alanda “Cuma İş Çıkışı” adında yepyeni bir konsept ile farklı şehirlerde müzik severler ile buluşuyor.

2007 yılında İstanbul Eminönü’nde, Yenicami Şubesi’nin tarihi binasında açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, kurum tarihinin yanı sıra Cumhuriyetin iktisadi tarihini, bankacılığın gelişme aşamalarını Türkiye İş Bankası koleksiyonunda yer alan çeşitli fotoğraf, belge ve objelerle anlatıyor. Müze; kurum tarihi sergisi, iki kasa dairesi ve süreli sergi alanından oluşuyor. Müze, açıldığı günden bu yana ülkemizin ve Bankanın tarihine dair çok sayıda süreli sergiye ev sahipliği yaptı.

Ankara Ulus’ta bulunan ve Türkiye İş Bankası’nın üçüncü genel müdürlük binası olarak uzun yıllar hizmet veren tarihi yapı, 2019 yılından bu yana İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzenin zemin katında ziyaretçileri karşılayan tarihi şube canlandırmasının yanı sıra Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ülkemizin iktisadi bağımsızlık yolunda attığı büyük adımlar ve Bankanın tarihinin birlikte anlatıldığı bölüm yer alıyor. Müzenin “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” başlıklı ikinci katında; Bankanın geçmişten bugüne iletişim faaliyetleri ve toplumsal yaşama katkıları anlatılıyor. Müzenin diğer kısımlarında ise süreli sergi alanı, kasa dairesi ve çok amaçlı etkinlik salonu bulunuyor.

Müzelerimizde rehberli turların yanı sıra her yaştan öğrenci için çeşitli temalarda ücretsiz atölye çalışmaları yürütülüyor.

2001 yılında Ivan Ayvazovski’nin 100. doğum yılı vesilesiyle gerçekleştirilen “Denizler, Düşler ve Şehirler” başlıklı sergi ile açılan Kibele Sanat Galerisi, kuruluşundan günümüze Türk plastik sanatlar tarihinin önde gelen isimlerinin retrospektif sergileri ile özgün tematik sergilere yer veriyor.

İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin 3. katında yer alan Ankara Sanat Galerisi’nde ise Kibele Sanat Galerisi’nden yolu geçen usta sanatçıların yanı sıra Ankaralı sanatçıların sergileri sanatseverler ile buluşuyor.

İş Sanat, gerek sahnede gerekse müzedeki fiziki etkinliklerinin yanı sıra tamamen dijitale özel konserler, okuma tiyatroları ile çocuk etkinlikleri ve özgün içeriklerle YouTube ve sosyal medya platformları üzerinden de faaliyetlerini sürdürüyor. Çevrimiçi canlı konser yayınlarından sanal sergilere, koleksiyon, müzecilik ve arkeoloji belgesellerinden podcastlere, çocuk etkinliklerinden Metaverse dünyasına çeşitlilik gösteren faaliyetleri ile sanatseverlere yepyeni ufuklar sunuyor.