1900’lerin başından bu yana birçok aileye ve iş yerine ev sahipliği yapmış, İstiklal Caddesi’nin benzersiz tarihine tanıklık etmiş, 1953 – 2016 yılları arasında Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet vermiş tarihi Boudouy (Bodvi) Apartmanı, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi olarak yeni yolculuğuna başladı.
İstanbul’da İstiklal Cad. No: 144 adresinde bulunan binada pandemi başta olmak üzere pek çok zorluğa rağmen hayata geçirilen restorasyon projesi türünün benzersiz örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Binaya girince ziyaretçiyi karşılayan koyu renk duvarlar sergi katlarının ziyaretine geçilince kırık bir beyaza dönüşüyor. Sergi rotası boyunca açıktan koyuya geçen duvarlar ziyaretçiye hoş bir keşif alanı sunuyor. Tarihi binanın Resim Heykel Müzesi’ne dönüşümünün mimarları Ertuğ Uçar ve Mehmet Kütükçüoğlu tarafından yeni ve eski kontrastı yaratmak amacıyla hayata geçirilen bu farklılık bir taraftan da binanın restore edilerek korunan alanlarıyla yeniden inşa edilen alanlarını birbirinden ayırıyor.
Binanın İstiklal Caddesi’ne bakan ön cephesinin yanı sıra solda Deva, sağda ise Perukâr olarak adlandırılan iki çıkmaz sokağa bakan cepheleri aslına sadık kalınarak restore edildi. Keza geçmişte apartman sakinlerine hizmet etmek amacı ile yapılan tarihi asansör ile asansörü çevreleyen tarihi merdiven kovası da korunan kısımlardan… Bu restorasyon projesini benzersiz yapan özelliklerden birisi, işte bu merdiven kovası. Giriş katı mağaza olan Boudouy (Bodvi) Apartmanında, asansör, apartman sakinlerine hizmet etmek için eklenmiş, bu yüzden de giriş kattan değil, 1.kattan itibaren hizmet veriyor. Restorasyon projesine dâhil edilen asansör ve merdiven kovasını havada asılı tutup, etrafını yeni bina inşa etmek ise gelişmiş mimari ve mühendislik tekniklerinin yanı sıra güçlü bir koruma iddiasına işaret ediyor.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, ülkemizle aynı doğum gününü paylaşmanın gururuyla kapılarını açan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin giriş katı İstiklal Caddesi ile bütünleşik bir yapıda kurgulanan cafe’si ve müze dükkânı ile ziyaretçisini hemen içeriye davet ediyor. Aynı zamanda çok amaçlı bir salon da farklı kitlelere hitap edecek etkinlikleri ile giriş katta konumlanıyor. Sergi kurgusu yukarıdan aşağıya planlanan Müze’de, 5 ve 4. katlar Müze’nin kalıcı sergisine, 3 ve 2.katlar ise süreli sergisine ev sahipliği yapıyor. İş Sanat’ın Genel Müdürlük ofislerinin de yer aldığı binanın teras katında önümüzdeki dönemde bir restoran açılması için planlanıyor.