Abidin Dino
Abidin Dino, Hayatı ve Eserleri
Çağdaş Türk sanatının öncülerinden biri olarak kabul edilen Abidin Dino, 23 Mart 1913 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Abidin Dino, ressam, karikatürist, yazar, film yönetmeni, editör gibi kimlikleriyle hayatı boyunca farklı işler üretti.
Küçük yaştayken ailesi, İsviçre’nin Cenevre kentine yerleşti, I. Dünya Savaşı yıllarından sonra Paris’e geçti, ardından da İstanbul’a döndü. 1925 yılında Robert Kolej’de eğitim hayatına başladı. Önce babasını ardından da annesini kaybeden sanatçı, küçük yaşta beliren resim sevgisinin ağır basmasıyla Robert Koleji’ndeki eğitimini yarım bırakarak bazı dergi ve gazeteler için desenler ve özgün baskılar üretti.
Sanatçı 1933’te d Grubu’nun kurucuları arasında yer aldı ve ilk sergilerine desenleriyle katıldı. Nurullah Berk, Abidin Dino, Zeki Faik İzer, Elif Naci, Cemal Tollu ve heykeltıraş Zühtü Müridoğlu’ndan oluşan sanatçı grubunun asıl amacı Batı’da uzun yıllardır tanınan modern sanat akımlarını yurdumuzda yaygınlaştırmak ve sanat alanında bir çeşitlilik yaratmaktı.
1930’lu yıllarda Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali gibi isimlerle yakın ilişkiler kuran Abidin Dino, Nazım Hikmet’in şiir kitaplarının kapaklarını tasarlayıp bazılarını resmetti.
1940’da Yeniler Grubuna katılan sanatçı grubun ilk sergisi olan Liman Sergisine 1941 yılında “Balıkhane” adlı eseriyle katıldı. Aynı yıl siyasi görüşleri nedeniyle önce Çorum’a daha sonra Adana’ya sürgün edildi ve burada köylülerin hayatlarını resmetmeye başladı.
Abidin Dino, 1942-1946 yılları arasında siyasi nedenlerden ötürü Anadolu’ya sürgüne gönderildi. Önce Çorum’a sonra da Adana’ya giden sanatçı bu yıllarda köylülerin hayatlarını resmetmeye başladı.
Abidin Dino’nun çalışmaları, toplumcu gerçekçilik akımına yakınlığı ve sosyal meseleleri ele alış biçimiyle dikkat çekti. Sanat hayatı boyunca farklı teknikler deneyimleyen Abidin Dino, genellikle sosyal ve politik konular işledi.
Eserlerinde işçi sınıfının yaşamını, köylülerin günlük yaşamını, emekçilerin çalışma şartlarını konu edinen sanatçının bu eserleri, Türkiye’de toplumcu gerçekçilik akımının örnekleri olarak kabul edildi.
Önemli eserleri arasından örnekler:
- Köylü Kadın
- Gerilla
- Uzun Yürüyüş
- Antibes
- Eller
- Deniz Küstü
Türkiye dışında da sergiler açan Dino’nun eserleri Cezayir, Fransa, ABD gibi ülkelerde sergilendi.
Abidin Dino’nun “Natürmort”, “İmzalarım” ve “Köylü Kadın” isimli eserleri Beyoğlu’nda bulunan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin Türk Resmini İzlemek başlıklı kalıcı sergisi ve Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler başlıklı süreli sergisinde görülebilir.