Bedri Rahmi Eyüboğlu
Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hayatı ve Eserleri
1911 yılında Trabzon’da doğan Bedri Rahmi Eyüboğlu; Türk ressam, şair ve yazar olarak tanındı. Şimdiki adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Sanayi-i Nefise Mektebinde eğitim gördü. Daha sonra eğitim hayatına devam etmek için Paris’e gitti. Paris’te aldığı eğitim zamanlarında ünlü ressam André Lhote ile çalışma fırsatı buldu. Yaşamını birleştirdiği eşi Eren Eyüboğlu ile burada tanıştı.
Lhote, kübizm ve modern sanat akımlarının önemli temsilcilerinden biridir. Lhote’un aldığı eğitimle birlikte Eyüboğlu’nun modern sanat anlayışı gelişti. Eyüboğlu’nun kendi kültürel köklerinden beslenen özgün bir sanat tarzı oluşturmasına vesile oldu. Türkiye’ye döndükten sonra Yeni Adam dergisinde ressam olarak çalışmaya başladı.
Güzel Sanatlar Akademi Bölüm Başkanı olan Fransız ressam Leopold Levy kendisini asistan olarak seçince Eyüboğlu’nun akademik kariyeri başladı. 1940 yılından itibaren duvar resimlerine yönelmeye başlayan sanatçı, 1943 yılında ilk duvar resmini Ortaköy Lido Yüzme Havuzu için gerçekleştirdi.
Diğer duvar resimleri ise:
- İstanbul Hilton Oteli’nde duvar resmi
- Divan Oteli’nde duvar resmi
1946 yılında Ankara Büyük Tiyatro kapısının üstüne ikinci duvar çalışmasını yaptı. Aynı sene içerisinde UNESCO’nun Paris’te düzenlediği uluslararası sergiye giden eserleri büyük ilgi gördü.
10’lar Grubu’nun kurulmasına öncülük eden Bedri Rahmi, 1947 yılında d Grubu’ndan ayrıldı ve 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde 150 eserden oluşan retrospektif bir serginin açılmasına öncülük etti. Yazma tutkusunu da sürdürmeye devam eden Bedri Rahmi, 1951 yılında Yeni Sabah gazetesinde çalışmalarını sürdürürken 1952-1958 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazarlık serüvenine devam etti.
1961 yılında Rockefeller Bursu alarak iki yıl ABD’de çalışmalarını sürdürdü. Bu dönemde renklere ve soyut biçimlere yöneldi ve Kaliforniya Üniversitesi’nde iki yıl boyunca misafir profesörlük de yaptı.
Bedri Rahmi Eyüboğlu eserlerinde Anadolu halkının köy yaşantısına, insanların kültürel özelliklerine değindi. Sanatçı, mozaik duvar resmi ve farklı teknikler de denedi.
Önemli eserleri arasından örnekler:
- Anadolu
- Saksağanlı Peyzaj
- Beylerbeyi İskelesi
- Turkish Key
Resim sanatı yanında şiir çalışmaları da bulunur. En önemli ve bilinen şiirlerinden biri “Karadut” şiiri olan sanatçı, sanatındaki derinliği ve halk kültürüne olan duyarlılığını bu şiirinde gösterdi.
Sanatçının şiir kitaplarından örnekler:
- Karadut
- Tuz
- Üçü Birden
- Dol Karabakır Dol
Cumhuriyet dönemi Türk sanat tarihinin önemli isimlerinden biri olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1975 yılında pankreas kanseri nedeniyle İstanbul’da hayatını kaybetti. Ölümünden sonra oğlu Mehmet Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu ile olan mektuplaşmalarını kitaplaştırarak Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları aracılığıyla yayımladı. Ölümünden bir yıl sonra Ankara’da “Yaşayan Bedri Rahmi” adıyla Bedri Rahmi adına sergi düzenlendi. 2009 yılında ise Türkiye’nin ilk Bedri Rahmi Eyüboğlu müzesi İskilip’te açıldı.
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Saksağanlı Peyzaj”, “Anadoluhisarı”, “Peyzaj Bahçe”, “Beylerbeyi İskelesi” isimli eserleri Beyoğlu’nda bulunan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin kalıcı ve süreli sergi salonlarında görülebilir.