Skip to content Skip to footer

Eren Eyüboğlu

Eren Eyüboğlu, Hayatı ve Eserleri 

Romanya’nın Yaş kentinde dünyaya gelen sanatçı, eski ismiyle Ernestine Leibovici özel derslerle başladığı resim eğitimini Yaş Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamladı. 1929 yılında Paris’e gitti ve burada 4 sene boyunca André Lhote’un atölyesinde çalıştı. 1931 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu ile Lhote atölyesinde tanıştı ve 1936 yılında İstanbul’da evlendi. Bu evliliğin ardından sanatçı ismini Eren Eyüboğlu olarak değiştirdi.  

André Lhote’un atölyesinde aldığı eğitimlerle Eyüboğlu hem modernist hem de geleneksel unsurları harmanlayarak eserlerini oluşturdu. Türkiye’ye döndükten sonra d Grubu topluluğuna katılan Eren Eyüboğlu, eşiyle birlikte Anadolu’nun birçok yerini gezerek gözlemlerde bulundu. Bu geziler sırasında Anadolu insanının kültüründen, folklorundan ve kültürel zenginliklerinden oldukça etkilendi. 

Eyüboğlu’nun sanat anlayışını Anadolu’nun renkli ve canlı yaşamı, köy halkı, portreler ve günlük yaşam sahneleri oluşturur. Doğal ortamları anlatımcı bir dille yansıttı. Yerel yaşamı abartmadan, süslemeciliğe kaymadan yüceltti. Özellikle portrelerinde hem modelinin iç dünyasını yansıtan hem de kendi üslubunun özelliklerini aktaran resimler yaptı. 

Eren Eyüboğlu resim sanatı dışında heykel sanatı ile de ilgilendi. Heykellerinde insan figürleri ve doğa manzaraları üzerine yoğunlaştı.  

1950’li yıllarda Picasso, Braque gibi ressamlardan çalıştığı kopyalar sayesinde ayrıntılardan uzaklaşarak eserlerinde sadeliğe gitti. Canlı renkler, ritmik çizgilere yöneldi. 

İlk kişisel sergisini 1941 yılında İstanbul’da açtı. Eserleri 1957’de Edinburgh Festivali’nde, 1958’de Hamburg Türk Kadın Ressamlar Sergileri’nde yer aldı.  

Önemli eserlerine örnekler: 

  • Bursa Kaplıçarşı Ağzı 
  • Ana 
  • Pazar – Alışveriş 
  • Cevat Şakir  

Eren Eyüboğlu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu çiftinin birlikte yaptığı çok sayıda mozaik ve fresk çalışmaları da bulunur. Şehirlerdeki kamu alanları ve binalarda yer alan çalışmaları şunlardır:  

  • Ankara Etibank, 4. Levent konut duvarları 
  • Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi  
  • Hacettepe Üniversitesi 
  • Brüksel Dünya Fuarı Türk Pavyonu mozaikleri 
  • İstanbul Manifaturacılar Sitesi 
  • Cerrahpaşa ve Haydarpaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi  

Sanatçı bu mozaiklerde Türk kültürünü ve tarihini yansıtan temalar üzerinde çalıştı. 

Eren Eyüboğlu resimde konu kısıtlılığına gitmeden çalışmalar yaptı. Bunu kendi cümleleriyle şöyle ifade eder: 

“Samimi bir ressam için; kendine en yakın olan eşya ve insanlar, manzaralar bir gün nereden geldiği bilinmeyen bir tesirle resimlerine ilham kaynağı olabilmelidir. Aynı zamanda, her düşünsel olay ve konuyu da resmedebilecek kadar da ufku geniş olmalıdır.” 

Eren Eyüboğlu’nun eserleri yurt içi ve yurt dışı olmak üzere birçok sergide yer aldı. Sanatçının eserleri Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu, İstanbul Resim Heykel Müzesi gibi koleksiyonlarında yer alır. Sanatçının “Ana”, “Pazar-Alışveriş”, “Peyzaj”, “Cevat Şakir”, “Bursa Kapalıçarşı Ağzı” isimli eserleri Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin kalıcı ve süreli sergilerinde görülebilir.