KAMAN - KALEHÖYÜK
Kalehöyük’teki kazılar, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü (JIAA, Japanese Institute of Anatolian Archeology) tarafından 1985’te başlatıldı. 280 metre çapında, 16 metre yüksekliğinde tipik bir Anadolu höyüğü olan Kaman-Kalehöyük’teki kazılar 45 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan Dr. Sachihiro Omura başkanlığında yürütülüyor. Kalehöyük’te bugüne kadar tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar giden, Osmanlılardan Eski Tunç Çağı’na uzanan dört ayrı kültür katmanına ait 2 binden fazla müzelik eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazılardan çıkan eserler, Kalehöyük’teki Japon Bahçesi içinde yer alan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Anadolu’nun merkezinde tarihi İpekyolu üzerindeki bölgede bundan sonra yapılacak kazı çalışmalarında Kalkolitik ve Neolitik çağlara dair katmanların açığa çıkarılması bekleniyor.
Kazı çalışmalarına dâhil edilen Yassıhöyük’te tespit edilen kerpiç binanın, büyük bir yapının bir kısmı olduğu ve Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ait bulunduğu kanıtlandı. Eski Tunç Çağı’na ait tabakalarda kazılar devam ediyor. Osmanlı’dan Eski Tunç Çağı’na dört kültür katı belirlenen Büklükale’de ise M.Ö. 1600 yıllarına tarihlenen dünyanın en eski cam şişesi ortaya çıkarıldı, çalışmalar halen Hitit dönemi üzerinde devam ediyor.
Türkiye İş Bankası kazı çalışmalarında ortaya çıkan arkeolojik buluntuların zarar görmeden hızlı ve kolayca incelenmesi amacıyla daha önce özel nitelikli bir X-ray cihazı temin edilmesi için enstitüye katkı sağladı. Daha sonra kazılarda çıkarılan seramik parçaları saklamak üzere kullanılan deponun yenilenmesine de destek oldu. Türkiye İş Bankası’nın Kaman-Kalehöyük kazılarına muhtelif katkıları devam ediyor.