TEOS
İzmir’in Seferihisar İlçesi Sığacık Mahallesi’nde küçük bir yarımadanın kıstağında kurulan ve gelişen Teos, Ionia Bölgesi’nin 12 kentinden biri olan antik liman kentidir.
Antik kentte Türkiye’deki en büyük Dionysos Kutsal Alanı’nın yanı sıra, akropol (yukarı şehir), antik tiyatro, Demeter ve Kore Tapınağı, sarnıç, agora, agoradaki küçük tapınak, bouleuterion, antik liman iskelesi gibi Helenistik ve Roma Dönemi yapıları yer alıyor. Teos, M.Ö. 3. yüzyılın ikinci yarısından M.Ö. 2. yüzyıl ortalarına kadar Dionysos Sanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yaptı. Teos Antik Kenti’nde şimdiye kadar, antik tiyatro, meclis binası, sarnıç, güney liman iskelesi, antik caddeler ile sütunlu cadde, anıtsal çeşme binası, agora ve surlarda kazı çalışmaları gerçekleşti.
Teos’ta Türk bilim insanlarının kazı ve araştırmaları ancak 1960’lı yıllarda başlatılabildi. Farklı dönemlerde yapılan kısa süreli yüzey araştırmaları, sondaj çalışmaları ve kazılardan sonra 2010 yılında Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yeniden başlayan kazı çalışmalarına Türkiye İş Bankası 2018 yılından beri katkı sağlıyor.