Skip to content Skip to footer

Hüsamettin Koçan
1946
Şamanın Gizemi Serisi’nden / From the Shaman Mystery Series
2004 Karışık Teknik / Mixed Media

Hüsamettin Koçan 1946 yılında Bayburt’un Baksı Köyü’nde dünyaya geldi. 1970’te Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nu bitirdi ve 1975’te aynı okulda asistan olarak çalışmaya başladı. 1993’te profesör unvanını aldı. Sanatçı yıllar sonra akademik birikimiyle ve geniş vizyonuyla doğduğu köye “Baksı Müzesi”ni kazandırdı. Baksı Müzesi, sanatçının doğmuş olduğu Baksı köyünün kültür ve gelenekleri ve kendisinin çocukluk anılarıyla oluşmuştur; sanatçı için geleceğin kültür kodlarıyla var olmaktadır.

Baksı Müzesi, temel olarak sanatçının yıllardır var olan ve açığa çıkmayı bekleyen duygularının yaşam bulmuş halidir. Sanatçının anlatımına göre yeni adıyla “Bayraktar Köyü” olarak anılan Baksı Köyü, İslam diniyle Şaman geleneklerinin bir arada yaşadığı, kendine özgü sanat geleneklerine sahip olan bir köydür. “Baksı” Kazak ve Kırgız dillerinde şaman anlamına gelmektedir.

Şubat aynının misafiri “Şamanın Gizemi Serisi’nden” isimli eser 5 adet tuvalin birleşmesiyle oluşmaktadır. Koçan’ın geçmiş ve gelecek arasındaki döngüsü bizi mitin köklerine götürür. Bir şamanın ruhu gibi dünyayı, sanatı ve Baksı Köyü’nü “iyileştiren” sanatçının kurmuş olduğu büyüsel kompozisyonda ayakta duran, soyutlaştırılmış kırmızı bir figür vardır. Burada sanatçının doğmuş olduğu coğrafyada dinlemiş olduğu masallar, halk hikâyeleri, efsaneler, yerel gelenekler ve ritüellerin etkisi hissedilir. Eser şamanların davullarında kullandığı çember, göğe yükselen figür, yer ile gök arasında iletişim kuran renk ve biçimlerle özel bir simgesellik yüklüdür.